۱۳۹۴ شهریور ۱۵, یکشنبه

اعتراض “خلیفه ارامنه” به تخریب کلوپ ارامنه در تهران


باشگاه اجتماعی ارامنه تهران اگرچه محلی برای اجتماع ارامنه است، اما به کل کشور مربوط می‌شود و جزو میراث فرهنگی است.
به گزارش «محبت نیوز» اسقف اعظم ارامنه‌ی تهران با ابراز تاسف و ناراحتی از تخریب باشگاه اجتماعی ارامنه تهران، معروف به “کلوپ ارامنه” تاکید کرد: این ساختمان متعلق به کشور است و باید بازسازی و استحکام بخشی شود تا ارمنی‌ها برای حضور دوباره در آن اطمینان خاطر داشته باشند.
مدتی قبل باشگاه اجتماعی ارامنه‌ی تهران که با حدود یکصد سال قدمت، واجد ارزش تاریخی دانسته شده، به علت ساختمان‌سازی و گودبرداری غیراصولی پارکینگ طبقاتی مجتمع جدید علاءالدین فروریخت.
این اتفاق از جهاتی می‌توانست به یک فاجعه تبدیل شود، چرا که قرار بود در همان شب حادثه، مراسم عروسی نیز در این محل برگزار شود و با تخریبی که الان در ساختمان رخ داده، معلوم نیست در آن صورت چند نفر جان خود را از دست می‌دادند. البته تا به اینجا هم با نشست زمین، تمام آرشیو، اسناد و کتابخانه‌ی کلوپ ارامنه زیر خاک مدفون شده‌ است.
تخریب این باشگاه بهانه‌ای شد تا  خبرنگار ایسنا با خلیفه‌ی ارامنه‌ی تهران گفت‌و‌گویی داشته باشد،  اسقف اعظم ارامنه‌ی تهران  با وجود ناراحتی زیاد از این اتفاق، خدا را شکر کرد که حادثه تلفات جانی نداشته است.
اسقف «سیبوه سرکیسیان» پیش از هر چیز اظهار داشت: باشگاه اجتماعی ارامنه تهران اگرچه محلی برای اجتماع ارامنه است، اما به کل کشور مربوط می‌شود و جزو میراث فرهنگی است؛ بنابراین توجه شما در حفظ این گنجینه‌ها ما را بیشتر دلگرم می‌کند.
وی درباره‌ی پیشینه و کاربری باشگاه ارامنه‌ی تهران توضیح داد: این ساختمان که اکنون نیمه‌خرابه است، یک مجموعه‌ چند منظوره، شامل رستوران‌ها و همچنین سالنی بزرگ است و از آن برای برگزاری جلسات رسمی و سخنرانی‌ها و همچنین میزبانی‌های رسمی استفاده می‌شد، مانند زمانی که جاثلیق ارامنه، آرام اول (رهبر ارشد کلیسای ارامنه) از ایران بازدید داشت و از ایشان در این باشگاه پذیرایی به عمل آمد. به علاوه در آنجا مراسم آیینی و مذهبی مانند غسل تعمید و مراسم عروسی انجام می‌گرفت. در واقع اینجا محلی است که ارامنه دور هم جمع می‌شوند و جایی صرفن برای غذا خوردن نیست، بلکه یک مکان معنوی است که به اندازه‌ی کافی هم قدمت تاریخی دارد.
خلیفه‌ی ارامنه تهران با اشاره به قدمت حدود یکصد ساله‌ی این بنا اضافه کرد: باشگاه ارامنه زمانی کنسولگری کشور سوئد بوده و ارزش‌ تاریخی دارد. ضمن اینکه افراد زیادی در ساخت و توسعه‌ این محل و نیز در پیشرفت و رشد این مجموعه و جریان اجتماعی و معنوی که در اینجا حاکم است تأثیرگذار بوده‌اند؛‌ به همین دلیل این بنا برای ما فقط یک ساختمان نیست و بنیان معنوی دارد.
اسقف اعظم سرکیسیان در پاسخ به اینکه اگر این ساختمان ارزش تاریخی دارد، پس چرا تاکنون در فهرست میراث فرهنگی ثبت نشده است؟ گفت: شاید به‌خاطر اینکه کسی تا به حال به آن فکر نکرده بود،‌ یعنی هم ما و هم مسئولان میراث فرهنگی.
او ادامه داد: درباره‌ی دیگر بناهای تاریخی مربوط به ارامنه هم باید بگویم که تقریبا تمام کلیساهای ما در فهرست میراث فرهنگی ثبت شده‌اند. ما کلیساهای قدیمی بسیاری در تهران داریم، از قدیمی‌ترین کلیسا که در سال ۱۷۹۵ میلادی و کلیسای بعدی در سال ۱۸۰۸ میلادی ساخته شده‌ است. کلیسای میناس مقدس در ونک نیز در قرن نوزدهم، کلیسای مریم مقدس در سال ۱۹۴۷ و کلیسای سرکیس مقدس هم در سال ۱۹۷۳ ساخته شده‌اند. به این ترتیب تلاش می‌کنیم به وضعیت کلیساهای ثبت شده توجه کنیم.
اسقف اعظم ارامنه‌ تهران اضافه کرد: هزینه‌های تعمیرات و نگهداری تمام کلیساها به عهده‌ی شورای خلیفه‌گری است و تعمیرات توسط هیئت مسئول و طبق قوانین میراث فرهنگی انجام می‌شود. البته ما ساختمان‌های دیگری هم داریم، مانند مدارس ارمنی و مجموعه‌ی فرهنگی ورزشی آرارات (باشگاه آرارات) که نسبتا جدید ساخت هستند و امکان ثبت ملی آن‌ها وجود ندارد.
رئیس شورای خلیفه‌گری ارامنه‌ی تهران ادامه داد:‌ ما در سراسر ایران بیش از ۳۰۰ کلیسا داریم که بیشتر آن‌ها از بین رفته‌اند، برخی دیگر هم در حالت نیمه‌تخریب هستند و دولت تلاش می‌کند آن‌ها را بازسازی کند. همچنین قبرستان‌ها و آرامستان‌هایی با سنگ‌های ارزشمند در کشور وجود دارند که از جمله بناهای مربوط به ارامنه‌اند،‌ اما باید منطقی باشیم و این را در نظر داشته باشیم که نمی‌توان از تمام این آثار نگهداری کرد و رسیدگی به همه‌ی آن‌ها کار سختی است. با این حال از دولت می‌خواهیم یک نظارت و رسیدگی محلی را برای حفظ و نگهداری چنین بناها و یادبودهایی در نظر بگیرد، چون درست است که این نوع آثار به جامعه‌ی ارمنی تعلق دارند، اما در هر حال میراث ملی ایران هستند؛ مثل کلیسای وانک در اصفهان که نه فقط به ارامنه، بلکه متعلق به کل ایران است.